Stena Line, ett av Europas ledande färjerederier, meddelade idag att bolaget lanserar ett program för att framtidssäkra bolaget och för att kunna genomföra nödvändiga investeringar. Programmet inkluderar uppsägning av 80 tjänster och omkring 30 konsulter under 2025. Summa 110 personer får sluta jobba på Stena Line.
Hög inflation och stigande priser på grund av införandet av European Emission Trading Scheme (ETS), har resulterat i minskad köpkraft hos Stena Lines passagerare och fraktkunder. Det har i sin tur lett till en nedgång i volymer av passagerare och fraktenheter. ETS är reglementet avseende handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom Europeiska Unionen.
Stora investeringar kommer dessutom att krävas inom energiförsörjning och övergången till alternativa bränslen de kommande åren, likaså för investeringar inom digitala lösningar som gynnar kundernas behov.
Efter en genomlysning av nuvarande organisation och kostnadsbas, lanserar företaget ett program som skall framtidssäkra Stena Line. Programmet innebär en reducering av arbetsstyrkan med 80 tjänster. Dessutom kommer ett 30-tal konsulter att få lämna bolaget, med förbehåll för fackliga förhandlingar. Uppsägningarna kommer främst att påverka supportfunktioner.
“Det är med ett mycket tungt hjärta som vi har tagit det här beslutet. Stena Line har varit ett framgångsrikt företag under de senaste åren, men nu är det dags att försäkra oss om att vi har en tillräckligt låg kostnadsbas för att kunna framtidssäkra företaget. Som ett av världens största färjebolag med 40 fartyg i tio länder har vi stora hållbarhetsutmaningar framför oss. Programmet som vi lanserar idag är nödvändigt om vi ska kunna tackla de utmaningarna och genomföra nödvändiga framtida investeringar,” sade Niclas Mårtensson, VD för Stena Line.
Stena Line satsar på sina kärnvärden
Stena Line påpekar att de är ett av världens största färjerederier med över 33 300 resor per år.
– Allt vi gör bygger på våra kärnvärden gällande omtanke: omtanke om kunder, omtanke om resurser samt omtanke om varandra, förklarar de.
Stena Line omsätter 19 miljarder kronor och har ännu sitt säte i Göteborg. Rederiet bedriver 20 färjelinjer med 40 fartyg med hjälp av drygt 6 100 medarbetare från 40 länder över hela Europa. Särskilt har Stena Line idag sin styrkeposition kring Storbritannien och Irland, men dominerar också på Östersjön.
Flera nybyggda energisnålare och miljövänliga färjor har levererats de senaste åren och några ytterligare är beställda. Andra färjor har i Danzig byggts om eller förlängts några meter för att klara miljökrav och öka kapaciteten.
Rederiet har under de senaste åren låtit bygga flera nya miljövänliga färjor, så kallade E-flexer. Dessa har de satt in på sina linjer främst på Irländska sjön och Nordsjön, andra har de långtidschartrat till andra rederier. 30 oktober meddelade de att deras senast byggda, Stena Futura, är sjössatt. Färjorna har byggts i Kina. De två senaste, Futura och Connecta, är av New Max-slaget, körs på metanol och hamnar båda på Belfast-Heysham linjen där de ökar kapaciteten med 80%.
Färjorna ut från stan om några år
Förra sommaren (juni 2023) kungjordes den slutgiltiga överenskommelsen mellan Stena Line och Göteborgs Stad avseende färjornas flytt ut ur Göteborg till hamnen i Arendal. Den nya terminalen där kommer att sättas i drift under 2028 och därmed blir Fredrikshamns och Kielfärjorna samlade till en gemensam terminal. Förläggningen av färjorna godsnavet i ytterhamnarna blir ett logiskt steg som ger synergieffekter och stärker förutsättningarna för att fortsätta utveckla hela hamnen i en hållbara riktning, förklarade parterna då. VD:n i Stena Line, Niclas Mårtensson, sade den gången att Stena Line har en ambitiös agenda för att stärka sin position som en ledare inom hållbar sjöfart. Han hävdade att terminalflytten till Arendalshamnen medför verktygen för Stena Line att kunna växa långsiktigt i Göteborg.
Under flera år har utbyggnaden av Hamnbanan och länsväg 155 och Oljevägen utförts. Också infrastrukturlösningar för effektiv logistik på Hisingen såväl som även tillgången på nya hållbara bränslen har byggts. Lastbilar kan tanka vätgas och moderna fartygsbränslen som metanol, vätgas och ammoniak har hamnen tillgängligt redan idag.