Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trevlig vår på Göteborgs konstmuséer

I Göteborg välkomnas man till en ny säsong med hundratals nya aktiviteter på Göteborgs museer och Konsthall. Det bjuds även på ny konst och utställningar. För de historiskt intresserade visas för första gången i mars Göteborgs Postens fotoarkiv. En megautställning om IlonWiklands bokillustrationer öppnas i maj. Missa inte dessa utställningar.

Göteborgs stadsmuseum ställer ut arkivbilder från tidningarna

23 Mars visar Göteborgs Stadsmuseum fotografier ur Göteborgs-Postens Hjörnearkiv. Arkivet donerades förra året till Göteborgs stadsmuseum dess omfattning räcker över 10 miljoner historiska pressbilder från 1900-talet till idag. Nu djupdyker museet i denna bildskatt och presenterar fotoutställningen Återblickar som kretsar kring göteborgarnas favoritplatser i staden. De många som intresserar sig för lokalhistoriska Facebookgrupper där gamla bilder och minnen delas och diskuteras kan med all sannolikhet få se mycket nytt de inte tidigare skådat genom att besöka den här utställningen!
Pressbilderna kommer främst från Göteborgs-Postens eget arkiv, men innehåller också mycket annat, såsom material från Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Bilderna speglar 1900-talets stora och små nyhetshändelser, som gjort avtryck i stadens historia. Från fotbollsmatcher, evenemang och varmkorvsförsäljning på Gamla Ullevi till kravaller och demonstrationer. 

Megautställning med illustratören Ilon Wiklands verk.

Den 25 maj 2024 öppnar Göteborgs Konstmuséum en fantastisk utställning om vårt lands och kanske en av världens främsta och mest älskade barnboksillustratörer, Ilon Wikland. Det här utställningstemat visas till och med 12 januari 2025.
Konstmuséet berättar att med sina illustrationer av Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket har Ilon Wikland gjort djupa intryck hos flera generationer. I vårens stora utställning får man beskåda Ilon Wiklands alla bildvärldar ur sagor, äventyr och vardagsliv. Drygt drygt 400 originalverk ställer de ut i en lekfull miljö som uppmuntrar barnens eget utforskande. Kanske man också vänder sig till de många vuxna som gjorde den tryckta sagobokens sällskap istället , årtiondena före US-amerikansk TV-invasion eller hemdatorer och internet vid frukostbordet.

Konstmuséet berättar: ”Ilon Wikland är en av Sveriges mest älskade illustratörer. Född i Estland 1930 kom hon som 14-åring till Sverige och började tidigt sin bana som illustratör. Hon har gjort djupa intryck hos flera generationer av barn och vuxna. Ilon Wikland har bland annat illustrerat Ronja Rövardotter, Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och Karlsson på taket, samt ett stort antal egna bildberättelser. Nu visar Göteborgs konstmuseum en stor utställning med drygt 400 originalverk. Välkommen in i en lekfull miljö som visar Ilon Wiklands stora bildvärld och som uppmuntrar till barnens eget utforskande”.

Göteborgs Konstmuseum vill locka allmänheten att uppleva Ilon Wiklands bildvärld. De innehåller såväl ståtliga borgar som färgrika trähus, djupa skogar och ringlande kullerstensgator. Ett småskaligt Europa alla kan känna igen sig i? Konstmuséet framhåller att flera motiv har förebilder i Wiklands estniska/estlandssvenska, och måste vän av ordning påpeka, balttyska bakgrund i Hapsaalu (Sv. Asplunden, Ty. Haapsal i Biskopsdömet Ösel-Wiek). Det är miljöerna i Hapsal och vyerna från Tallinn där hon växte upp som ofta vägledde hennnes konstnärskap. Ilon Wikland har med egna ord och bilder berättat om sin barndom och sina erfarenheter som flykting. De händelser hon genomlevde som tonåring kan på många sätt påminna om oron i vår egen tid. Göteborgs konstmuseum vill med utställningen uppmärksamma att det är 80 år sedan den stora flykten från Estland ägde rum. Flykt undan Röda armén och den ryska moskovitiska sovjetbolsjevismen måste man understryka.
Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv är utställningens namn, det är den hitintills största utställningen med Ilon Wikland i Sverige. Besökaren utlovas att ta del av välkända motiv tillsammans med skisser och verk som aldrig tidigare visats. I en miljö där nostalgi och äventyr går hand i hand blir rummen en plats för gamla och unga att mötas över generationsgränser. Kliv in i en förtrollad sagovärld, fördjupa förståelsen kring Ilon Wiklands liv och upplev en myllrande stad med välkända figurer och berättelser!

Wiklands sagobilder i t ex Astrid Lindgrenromanerna utgör liksom böckerna de illustrerar, mycket hårt kommersialiserad konst med enorma tillhörande intäkter, bilderna visas alltid med copyrighthänvisning Trademark-registrering enligt följande. Illustrationer: © Design Ilon Wikland AB. Ronja Rövardotter: TM och © The Astrid Lindgren Company.
Det är förstås inte fel, men varför dölja att det är mycket stora pengar iblandat idag jämfört med för ett halvt århundrade tillbaka?

Existentiella bildvävar på Röhsska museet

Lena Cronqvists vävar visas 23 januari – 28 april på Röhska muséet i samband med utställningen Låt hundra blommor blomma.

Lena Cronqvist studerade på Konstfack 1958 –1959 och på Konsthögskolan 1959 –1964. 1965 ställde hon ut för första gången och är representerad på både Röhska och Göteborgs konstmuseum. Hon är känd för att skildra teman som barndom, familjeliv, moderskap och livskriser i sina målningar och bildvävar. Under våren visar Röhsska museet två av Lena Cronqvists bildvävar ur samlingen samt ett inlånat verk.
Lena Cronqvist (f.1938) är känd för att skildra teman som barndom, moderskap, relationer och livskriser med inspiration från sitt eget liv. Under 1970-talet gjorde hon både målningar och textilier med återkommande motiv kring modersidealet. Efter att ha fött barn 1959 hamnade Cronqvist i förlossningsdepression. Den här perioden kom att skildras i flera av hennes verk. I vår samling har vi två av Cronqvists vävar, bildväven Cirkeln från 1975 och bildväven Adam och Eva II från 1971, dessa visas tillsammans med det inlånade verket Allmodern (Min moder är också min dotter) från 1978.

Göteborgskonstnären Pihlgrens expressiva målningar

4 maj öppnar Göteborgs Konsthall en annan intressant utställning som de vill promota. Det rör sig om en utställning med den Göteborgsbaserade konstnären Jonatan Pihlgren som har väckt uppmärksamhet för sitt expressiva måleri. Pihlgren företräder en unik stil och i hans konstverk möter vardagsmotiv olika infall, drömmar och fantasier. Pihlgren arbetar främst med måleri, men även med skulptur och performance. Han har väckt uppmärksamhet för sitt expressiva måleri, unika stil och konstverk där vardagsmotiv möter infall, drömmar och fantasier. I utställningen visas både tidigare och helt nya verk. Konsthallen vill publicera mer information på sin hemsida undervägs.
Jonatan Pihlgren född 1993 och verksam i Göteborg, för hans instinktiva och expressiva konstnärskap. Pihlgren examinerades från Konsthögskolan i Umeå 2021 och om det spelar roll för besökaren, förlänades Pihlgren 2023 Beckers konstnärsstipendium på 200 000 kronor.

Havets kvinnor dyker upp på Sjöfartsmuseet Akvariet

Genom porträtt, unika föremål och film får du möta dykarkvinnorna haenyeo, som lever på ön Jeju utanför Sydkorea. Utställningen Haenyeo – havets kvinnor har tidigare visats en kort period på Sjöfartsmuseet Akvariet och på en uppmärksammad turné.

Öppnar 9 mars

Att leva i harmoni med naturens tillgångar är essentiellt inom haenyeo-kulturen. Kvinnorna är fridykare och använder inte dyktuber och harpuner. De har utvecklat en speciell andningsteknik för att klara av att vara under ytan en längre period. Haenyeo fiskar efter säsong och det finns strikta regler vilka djur och växter som får fångas, allt för att garantera havets naturliga tillväxt.

Under generationer har haenyeo skaffat stor kunskap om havet och det marina livet. Yrket går traditionellt i arv och flickor blir upplärda från tidig ålder. Fram till 1500-talet arbetade både kvinnor och män som dykare, men efter hand övertogs yrket helt av kvinnor. Haenyeo försörjer familjen, medan männen i första hand har hand om hushållet.

I utställningen Haenyeo – havets kvinnor får vi möta några av kvinnorna och ta del av deras liv och arbete. Här presenteras 26 starka porträtt av fotografen Hyung S. Kim, unika föremål donerade av Sooni Kim samt klipp ur dokumentärfilmen Dykarkvinnorna i Korea producerad av Hee-Young Ko.

Utställningen producerades av initiativtagaren Min Jeong Ko och Sjöfartsmuseet Akvariet. Min Jeong Kos farmor var haenyeo och hon har en stor passion för kulturen.

Haenyeo – havets kvinnor” producerades och visades på Sjöfartsmuseet Akvariet 3 mars 2018 – 17 september 2018. Senare har den visats på Kvinnohistoriskt museum i Umeå och på M/S Museum för Sjöfart i Helsingör.