Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lantmännen miljardinvesterar i Lidköping

Lantmännens nya proteinfabrik för baljväxtförädling byggstartade i Lidköping. Lantmännens investering på 1,2 miljarder kronor stärker svensk självförsörjning. 3:e september togs första spadtaget.

Lantmännen investerar 1,2 miljarder i proteinanläggning – unik storsatsning på svensk livsmedelsproduktion.

Nyheten om att Lantmännen miljardinvesterar i en ny anläggning för baljväxtbaserat protein följdes av ett första spadtag. 3:e september skedde det och det här är den största investeringen i sitt slag i Sverige. PE Teknik & Arkitektur har ritat fabriken som kommer att stå helt klar 2027.

Lantmännens strategiska satsning i Lidköping belöper på 1,2 miljarder kronor och stärker självförsörjningsgraden i svensk livsmedelsproduktion. Anläggningen väntas stå färdig under första halvåret 2027 och kommer att generera cirka 30 nya arbetstillfällen.

Första spadtaget togs av representanter för Lantmännen, Lidköpings kommun och landsbygdsminister. Foto Lantmännen.

Främst avser Lantmännen att producera växtbaserade proteiner från ärtor, men kommer även att använda åkerbönor som råvara. Cirka 35 000 ton ärtor och cirka 5 000 ton åkerbönor skall förädlas varje år i anläggningen, och totalt kommer 7 000 ton koncentrerat växtbaserat protein, eller så kallat proteinisolat, att produceras årligen.

Lantmännen förklarar att ambitionen är att befrämja en ökning av den svenska odlingen av ärtor med 50 procent. En ökning från dagens cirka 80 000 ton ärtor i dag till runt 120 000 ton varje år.

Lantmännen miljardinvesterar för ökad svensk självförsörjning

– Vi behöver producera mer mat för att försörja jordens växande befolkning och det finns en globalt och långsiktigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner som livsmedelsingrediens. Investeringen är en satsning som ska stärka hela värdekedjan från jord till bord. Det innebär nya odlingsmöjligheter för lantbrukare och skapar förutsättningar för ökad svensk livsmedelsproduktion och export – vilket i sin tur är positivt för Sveriges livsmedelsförsörjning, sade Magnus Kagevik, VD och koncernchef på Lantmännen.

Lantmännen miljardinvesterar i Lidköping
Magnus Kagevik, Lantmännens VD och koncernchef. Foto Lantmännen

I dag används växtbaserat protein framför allt som ingrediens i vegetariska livsmedel och drycker – exempelvis vegetarisk färs, hamburgare, korv och leverpastej men även till sportdrycker, glutenfri pasta och bageriprodukter.

Med satsningen i Lidköping stärker Lantmännen sin position inom växtbaserade proteiner.

Så kommer det att se ut 2027. Bild: Lantmännen

Minskad Sojaimport?

Lantmännen har tidigare påpekat att ärtan är en bra gröda att ha i växtföljden och är fördelaktig för klimatarbetet, dessutom är den ett viktigt substitut till den importerade sojabönan. VD för Lantmännen, Magnus Kagervik hävdar att bönderna vill odla mer ärtor och marknaden vill köpa produkten. Om det sedan leder till minskas sojaimport sades inget konkret om. Dock underströk Landsbygdsministern Peter Kullgren (Kd) i radion: ”Det finns faktiskt ingen fördel i att vi importerar mat som vi istället kan producera här”.

Lantmännen vill vara ledande producent

– Lantmännen Biorefineries producerar sedan tidigare vete- och havreprotein i våra anläggningar i Norrköping och Kimstad, och nu tar vi ytterligare ett steg genom att också använda baljväxter som proteinråvara. Vi ser en stadigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner och vill tillsammans med våra medlemmar, aktiva svenska bönder, vara ledande i den utvecklingen och produktionen. Det är en långsiktig satsning för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion, påpekade Lars-Gunnar Edh, chef för division Energi.

Den nya anläggningen kommer främst att producera växtbaserade proteiner från ärtor, men kommer även att använda åkerbönor som råvara. Cirka 35 000 ton ärtor och cirka 5 000 ton åkerböna ska förädlas varje år i anläggningen, och totalt kommer 7 000 ton koncentrerat växtbaserat protein, eller så kallat proteinisolat, att produceras årligen. Ambitionen är att bidra till att öka den svenska odlingen av ärtor med 50 procent – från cirka 80 000 ton ärtor i dag till runt 120 000 ton.

Mer på Film: Lidköpings kommun offentliggjorde 2023 den här filmen där de olika parterna berättade om projektet.

Livsmedelskluster

Lidköpings Kommun har satt en näringslivsstrategi för åren fram till 2025 för att fokusera sitt arbete med näringslivsutveckling. Däri ingår att öka samarbetet med livsmedelsföretagen och grundlägga ett nätverk, eller kluster i staden och närområdet.

Det finns många livsmedelsföretag i området Vara – Lidköping – Götene och därmed en hög kunskap kring livsmedel. Omställningen till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle, framhålls särskilt av Lidköpings kommun. Livsmedelssektorns betydelse stärktes efter kriserna till följd av Covid 19 och Rysslands fullskaliga krigsangrepp mot Ukraina.

Lantmännens satsning ligger helt i linje med kommunens och regionens strategi. 2018 började samtalen mellan Lidköpings kommun, Lantmännen och Lidköpings Energi.De stora besluten hos Lantmännen respektive kommunen fattades under 2022 och 2023. Byggstarten inleddes med et första symboliskt spadtag 3 september och full driftsättning sker sommaren 2027 när ärtorna skördas.

Centralt läge i Lidköping

Lantmännens befintliga anläggningar finns i hamnen som i Lidköping faktiskt utgör ett centralt läge ett stenkast från stationen och de båda mäktiga torgen. Den nya proteinfabriken kommer att byggas jämte befintliga Lantmännen Reppe. Produktionen är energiberoende och man lyfter fram hur genialiskt det är att Lidköping Energi AB kraftvärmeverk ligger tvärs över vägen och kan leverera värmeenergi på kort avstånd. Lidköping producerar där per år i tre avfallspannor sammanlagt 70 MW. Det finns ytterligare två pannor där bioolja förbränns på totalt 30 MW. Lidköping Energi producerar också elström i två turbiner på tillsammans 10 MW där.

Den nya Lantmännen-anläggningen byggs på den rödmarkerade ytan. Centralt belägna industrier och hamnar hör inte till modet nu för tiden, men fungerar bra i Lidköping.

Klimatsmarta grödor

Ärtor och åkerbönor är klimatsmarta grödor och gynnsamt att odla. De kräver relativt lite vatten och växtnäring, de binder kväve i marken och har många användningsområden. Genom att öka användningen av inhemskt odlade växtbaserade proteiner kan dessutom andelen importerad soja i svensk livsmedelsproduktion minskas, vilket ger ytterligare hållbarhetsfördelar.

Avancerade hygienrestriktioner styr projektering

PE Teknik & Arkitektur som ritat anläggningen har lång erfarenhet av industriprojekt.

– Vi har över 30 års erfarenhet av att hjälpa industrin med projekt. I det här fallet ställs till exempel mycket höga krav på hygien i anläggningen, vilket påverkar alla ytskikt och logistiken i byggnaden. Tillsammans med den komplexa processen som kräver många olika nivåer med plattformar, trappor och hissar var detta ett projekt som hade varit väldigt svår att få till utan särskild BIM-projektering, berättade Magnus Axelsson, ansvarig arkitekt och uppdragsansvarig på PE Teknik & Arkitektur.


Mer information kring bygget

För att förverkliga anläggningen drivs först 16 000 meter betongpålar i marken. Det kommer vidare att gå åt 1 000 ton byggnadsstål och när allting står klart 2027 har Lantmännen byggt sig totalt 5 300 kvadratmeter produktionsyta.

Satsningen om 1,2 miljarder kronor i en ny anläggning för växtbaserat protein i Lidköping är den största investeringen i sitt slag i Sverige. Lantmännens projekt kring baljväxtproteinförädlingen har ansökt om och erhållit stöd från Klimatklivet.

PE Teknik & Arkitektur har ritat anläggningen i nutida stildrag. Bild: Lantmännen

Det blir 30 anställda i fabriken

Vidare kommer som nämnts, cirka 30 medarbetare att arbeta med produktion, produktionsstöd, planering och administration, underhåll och försäljning på anläggningen. Därtill underhålls- och servicetjänster hos andra. Ytterligare hundratals arbetstillfällen kommer skapas i angränsande branscher och under själva byggnationen. Det uppges att 300 olika kompetenser medverkar under bygget.

Lidköpingsanläggningen kompletterar Lantmännen Biorefineries tidigare tre anläggningar i Norrköping, Kimstad och Lidköping. 

Bertil Jonsson (M) Kommunstyrelseordförande Lidköpings kommun och Lars-Gunnar Edh, chef för division Energi på Lantmännen. Foto: Lidköpings kommun