Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Birgitta Andersson [Teskedsgumman, Doris] tilldelas medalj – Inte en dag för sent, hon är 91 år!

Skådespelerskan Birgitta Andersson 92 år, förlänas kungamedalj. Foto: Facebook

Den folkkära skådespelerskan Birgitta Andersson hör till den skara som Kungen idag beslutat tilldela medaljen LITTERIS ET ARTIBUS. Det är inte en dag för tidigt, hon blir 92 år till våren.

Den kända skådespelerskan Birgitta Andersson är en av de människor som i år förlänas H.M. Konungens medaljer. MEDALJEN LITTERIS ET ARTIBUS (Vetenskap och Konst) förlänas henne ”för framstående konstnärliga insatser som skådespelare”, meddelade Kungahuset.

Tidningens grundare var med 2011 i Vänersborg när Birgitta Andersson tilldelades Västra Götalandsregionens Kulturpris. Först nu 14 år senare har äntligen staten bestämt att uppmärksamma Birgitta Andersson, vilket är på tiden.

Birgitta Andersson föddes 1933 och växte upp i en lanthandlarefamilj nära Mariestad.

I början nobbades Birgitta Andersson och några vänner av en teaterskola i Göteborg men de startade en egen teatergrupp 1951 och hon blev senare rekryterad av Hagge Geigert och Povel Ramel med flera till revyer. Komedifacket stärktes genom roller i otaliga Hasse och Tageproduktioner på scen och filmduk. 1976 anställdes hon på Dramaten dock.

Huvudroller i sedelärande barnprogram

Också för många yngre människor är Birgitta Andersson känd från återkommande visade filmer och gamla TV-program. Roller som Doris i de riktiga Jönssonliganfilmerna (1980-90-talen) och Hedvig i det folkbildande barnprogrammet Från A till Ö 1974 (barnen kallade oftast programmet för Hedvig å Ugglan, syftet med den TV-serien var att lära barn svårare ord och begreppssammanhang). De äldre årgångarna framhåller oftast Birgitta Anderssons roll i det svart-vita och tekniskt sett dåliga barnprogrammet Teskedsgumman från 1967 där hon förminskades till en teskeds storlek, trots dess tråkiga bild och klipp fick barnen som sett Teskedsgumman någon gång under alla dess repriseringar, ändå god behållning tack vare Birgitta Anderssons magiska skådespeleri.

Man kan läsa att Teskedgumman (julkalender 1967) innebar ett stort lyft för Birgitta Andersson som därmed fick spela huvudkaraktärerna i avsevärt bättre produktioner utan plumpt snusk och fylla som i de kassa 1960-talsfilmerna. Barnprogram som Teskedsgumman och Från A till Ö hör till sedelärande och karaktärsdanande bildningsproduktioner. Karriären ledde därför också vidare till de bättre teatrarna.

I Hedvig å Ugglan som barn oftast kallade det klassiska barnprogrammet, eller ”Från A till Ö” som dess namn är så lärde Birgitta Andersson och (Hedvig Hök) och Bert-Åke Varg (som spelade ugglan Helge) barn svårare ord och begreppssammanhang. Bild: Skärmdump Youtube

Birgitta Andersson känns igen i filmer

I tidiga långfilmer så lyfte hon handlingen något i de mängder supertråkiga och i flera fall värdelösa långfilmer som producerades på 1960-talet, några rätt sjuka dramor med den tidens självmedvetna och överskattade skådespelare som ingen orkar se. Den som ändå får en sån film av slump på SVT kanske ändå tänker ”Aha Birgitta Andersson” och orkar se fem minuter endast på grund av henne.

Beträffande Jönssonliganfilmerna kanske vissa kritiker hävdar att Birgitta Andersson i rollen som Doris blott spelade Harrys korkade och snygga flickvän/fru ibland klädd med urringade tajta toppar, men inget kan var felaktigare. I flera händelser var nämligen Doris delaktighet avgörande, Dorisstod också för det enda förnuftet i vissa lägen och man får inte glömma att filmerna var komedier där alldagliga enkla människor blev hjältar och överheten fick bita i gräset. I Jönssonligan på Mallorca var för övrigt karaktären Doris den etablerade företagaren som också stod för de andras i Jönssonligan uppehälle i semesterparadiset. Birgitta Andersson spelade inte alls en förminskad sidoroll i dessa filmer utan stod för en i många stunder avgörande karaktär.

Kungliga medaljförläningar 28 januari 2025

Birgitta Andersson är väl värd sin medalj, även om det dröjt mycket länge och utöver henne så skulle det här kungliga medaljförlänandet inte blivit någon nyhet alls i år.

Även pop-sångaren Orup eller Thomas Eriksson som han heter, får samma medaljklass som Birgitta Andersson. Vi kan även nämna ”rederietskådisen” Mikael Samuelsson som även sjöng in olika ”sämre Bellmann-arrangemang” som det hette under 1990-talet, kanske han nu känner sig ha fått upprättelse efter alla smädelser. Båda får medaljerna med motiveringen ”För framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv”.

Medaljer och ordnar tilldelas också åtskilliga kändisar, forskare och näringslivsprofiler som är verksamma i nutid, exempelvis den världsberömde sportryttaren Henrik von EckermanH.M. KONUNGENS MEDALJ FÖR FÖRTJÄNSTER OM SVENSK IDROTT. Vanligt är också att gamla rävar eller”polare” inom de högre statliga maktsfärerna får sina medaljer de längtat efter.

Alla kungliga medaljer är riktigt prestigefyllda men den som vill visa upp sig på exklusiva evenemang kunde lika gärna köpt en monokel eller lärt sig tala rent. Frack och medalj eller dyra kostymer kan ändå aldrig dölja vem någon egentligen är.

Enkla fakta avseende Kungahusets medaljer

H.M. Konungens medalj utdelades första gången 1800 av Gustav IV Adolf och kallades tidigare Hovmedaljen. Den förlänas för särskilda förtjänster, för förtjänstfullt arbete inom Kungl. Hovstaterna samt H.M. Konungens stab.

Litteris et Artibus instiftades 1853 av kronprins Carl (XV). Litteris et Artibus är latin och betyder vetenskap och konst. Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.