4:e November beslutade Trollhättans kommunfullmäktige att antaga det socialdemokratiska budgetförslaget. Det kan bli sämre snöröjning och mindre näringslivsarbete som följd.
– Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, sade Cecilia Gustafsson (M). Under budgetmötet lade Sverigedemokraterna ner sina röster, därmed kunde en budget framtagen av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vinna. Det borgliga budgetförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet föll dock, främst för att Centerpartiet inte tolererar att man söker aktivt stöd av Sverigedemokraterna. SD uppgav att de därför valde att lägga ner rösterna. Deras förklaring nedan.
Det skall ha varit ett långt och omvälvande möte med tuff konfrontation och besk eftersmak på sociala medier.
Innebörden för den politiska ledningen med Peter Eriksson (M) i spetsen blir att de måste skaffa sig en fördjupad överblick över följderna.
– Det är en budget med extremt små marginaler, den tömmer alla reserver som överhuvudtaget fanns i kommunen, förklarade Peter Eriksson redan samma kväll.
– Det här är ett läge vi måste sätta oss ner och analysera ordentligt, fortsatte Eriksson. Också flera investeringar kan påverkas så att de måste skjutas upp eller slopas.
Men S-budgeten innebär också att socialnämnden tvingas återöppna Medborgarservice, förklarade Cecilia Gustafsson (M). De blir också av med pengar till yrkesutbildningar som nämnden kunnat bruka till arbetsmarknadsförbättringar inom sektorer där det saknas yrkeskompetens. Också fritids- och turismgrejer får en nerdragning, ”Sommarpuls” (en stadsfestival av det slag som flertalet kommuner runt om i landet frikostigt finansierar) och olika aktiviteter i centrum ryker nog garanterat.
Cecilia Gustafsson sade vidare att Näringslivsenhetens satsningar för ökad attraktivitet och innovativa mötesplatser går om intet.
Särskilt bekymrar sig nu Peter Eriksson över vintern:
– I S-budgeten lades oerhört lite pengar på snöröjning och halkbekämpning, beroende på hur vintern blir så kommer det att märkas av för Trollhätteborna, befarar han.
– S+V+SD kommer att få t ansvar för det här förklarade de båda moderaterna, med särskild syftning på riskerna för en snörik vinter.
Också under den mildaste vinter kan det vara några fler snöslaskdagar i Trollhättan och Vänersborg samtidigt som det istället regnar någon mil söderut, så det är ingen överdriven retorik i deras besvikelse.
Peter Eriksson antyder också att det internationella säkerhetsläget med påverkansoperationer fordrar att man har reserver när det inträffar ovanliga händelser. De båda batterilagerbränderna tidigare i år har på många håll väckt frågeställningar om vad som händer i Trollhättan där även grenar inom försvarsindustrin finns.
Sverigedemokraterna förklarade sig nästa dag på Facebook
– Det innebär absolut inte att vi satte oss i knät på Socialdemokraterna som man kan läsa på några Facebook-sidor från Moderater, skrev SD:s gruppledare Tony Brantberg.
SD hävdar att det Centerpartiet förbjudit Moderaterna att tala med SD om det skall vara något samarbete, de båda styr i minoritet. Enligt SD handlar det nu om att de inte kan rösta för något som de överhuvudtaget inte kunnat vara med och påverka. SD berättar att de åtminstone får tillgång till information från Peter Eriksson (M), men tydligen anser centerpartisterna att SD därefter endast har att rätt sig och rösta som de blir tillsagda. SD skriver att de är kritiska till olika klimatpolitiska företeelser i kommunal regi och att avgiften för hemtjänst kan komma att höjas kraftigt.
Centerpartiet helt obstinata i synen på SD-samarbete
Även om Centerpartiet är obstinat i sin motvilja till att samarbeta med Sverigedemokraterna, så noterar man ändå viss fyrkantighet hos SD lokalt eftersom de i sina resonemang fokuserar åtskilligt på områden som egentligen inte är kommunalpolitik, i sina argument blandar man in mycket EU-kritik och energipolitik, regeringens klimatåtgärder och fordonsbränslekostnader.
Götas kommentar:
Skall man styra i minoritet med stöd från SD så måste ju också Centerpartiet inse att det kunde vara klokt att, åtminstone diskret, föra ett minimum av dialog med sitt stora stödparti. Så att SD åtminstone av ren artighet hade röstat för budgeten i slutändan trots motsättningarna. Varken Muharrem Demirok eller Ida Karlsson behöver få veta om man börjar pröva att lotsa SD i fullmäktige. Det kan ske på golfbanan eller bensinmackens kaffehörna. Det är väl bättre än att chansa igen nästa gång det är budgetdags?