En vokalkonsert som musikalisk resa från 1400 f.Kr. fram till nuet. ”The Lost Music of Women – från forntiden till #metoo”. Kvinnliga kompositörer som förbisetts genom historien lyfts fram.
Den intressanta vokalgruppen Ecstatic Ensemble konserterar ikväll i Fässbergskyrkan i Mölndal.
Malena Ernman berättar för Göta att det finns mycket bortglömd musik av kvinnor. Hon har valt ut flera intressanta kompositörer och historiska personligheter som efterlämnat sig musik som presenteras i den här konserten ”The Lost Music of Women – från forntiden till #metoo”.
– Jag har gjort egna arrangemang av urgamla sånger och körstycken för vår ensembles röster och storlek.
Men varje sång framförs på sitt originalspråk, hur gammalt det än är!
Musikhistoria är intressant, det går ofta hand i hand med olika personers levnadsöden som krig och politik i stort. Men musik av kvinnor har glömts bort eller snarare valts bort ur återupptäckarnas arbete. Här har Malena Ernman och Ecstatic Ensemble hittat ett extra publikdragande och folkbildande ämne.
– Helt klart har turnén varit lyckad, berättade hon. Fulla salar och trevligt, mellansnack med fakta om musikens historik och upphovs-kvinnor.
”The Lost Music of Women – från forntiden till #metoo” sjungs vokalmusik av allt mellan vikingaskalden Jorunn och Barbara Strozzi plus Francesca Caccini. En vitt gengreövergripande repertoar och det rör sig i huvudsak om oförtjänt bortglömda kvinnor. Musik från slott och herresäten, kloster och fäbodar. Berättelser om flykt från krig, revolution och slaveri. Allt framförs a cappella.
Ecstatic Ensemble har också gjort en mycket informativ trailer.
Tredje besöket i Mölndal
Det här är tredje gången gången Ecstatic Ensemble kommer till just Fässbergs kyrka i Mölndal. Gruppen som bildades 2021 består av:
Jeanette Köhn – sopran
Sofia Niklasson – sopran
Malena Ernman – alt
Leif Aruhn-Solén – tenor
David Risberg – baryton
Gustav Nordlander – bas
Tenoren Leif Aruhn-Solén känner nog flera från Göteborg Baroque / Valle Baroque där han i somras sjöng i Hercules av Händel. Han har liksom flera av de övriga varit mest verksam utomlands. Alla i gruppen är mer eller mindre barockprofilerade men uppvisar stor bredd i genrer, som Jeanette Köhn som också agerat i revyer med Povel Ramel. Några har figurerat längre tider i radiokören t ex och en av sångarna är istället ingenjör från industrin som Malena Ernman handplockat.
I den här tidig musik ensemblen har stämsång en särskild plats, får vi även veta.
Mycket gammal musik finns faktiskt nertecknad
Från både Bysantinska riket och det medeltida Europa finns faktiskt mycket musik bevarat skriven av kvinnor.
Ofta brukar en del främst tänka på Hildegard av Bingen från tidig medeltid, eller Fredrik den stores syster Anna Amalia, som några som kvinnliga kompositörer vanligen framförs i radion. Jo det är nog inte helt okänt, en handfull brukar de flesta män kunna räkna upp, skulle vi påstå.
En del sånger som står på programmet är också några tusen år gamla.
Även världens äldsta nedtecknade sång utlovas. Det är den Hurritiska hymnen (Hurritische Hymne an die Göttin Nikkal aus Ugarit (14. Jh. v. Chr.)
Hur man kan sjunga en sång som inte var skriven med vår tids notsystem, blir spännande att få veta. Det stod en slags notations och tonartsskrift i stentavlorna med sångtexten. Det har gjorts många olika slags rekonstruktioner och arrangemang av den Hurritiska hymnen. Den upptäcktes i Syriens vid Medelhavets kust 1954 av arkeologen Hans Gustav Güterbock.