Trollhätteföretag överlämnade generatorer till vän-stad i Ukraina
Som Göta tidigare rapporterat har Trollhättans kommun ett samarbetsavtal med Fastiv i Ukraina. Nu har ett företaget Recas i Trollhättan varit där och överlämnat några elgeneratorer.
Insatsen är ett svar på det upprop som kommunstyrelsens ordförande, Peter Eriksson (M), gjorde gentemot näringsidkare före jul för att hjälpa befolkningen i Fastiv.
– Det värmer i hjärtat att se företagens engagemang och med vilken snabbhet de har agerat för att kunna hjälpa befolkningen i Fastiv, sade Peter Eriksson.
Fastiv hårt bombat
Vad Göta erfar har Fastiv bombats hårt från krigets början. Det är en viktig järnvägsknut och bas för logistikverksamheter, militärindustri och åtskilliga vitala verksamheter.
Det var i november 2024 som Trollhättan undertecknade ett samarbetsavtal med den ukrainska staden Fastiv. I överenskommelsen nämndes att överlämning av material som säkrar energiförsörjningen på grund av Rysslands bombningar mot el- och energianläggningar skulle kunna vara en del av stödet.
Det har nu blivit verklighet. Tidigare i veckan reste Micael Lawson, vd för trollhätteföretaget Recas, till Ukraina och överlämnade en nödtransport. En insats som genomfördes i ekonomiskt samarbete med AB Sjuntorp och Argynnis Group.
”Det känns viktigt att agera nu”
Leveransen omfattade bland annat generatorer och reservdelar som kommer till nytta på platser där elavbrott och energibrist är en del av vardagen på grund av krigets konsekvenser. Utrustningen levererades till Lviv där den mottogs av två representanter från samarbetsorten Fastiv.
– Vi vill inte bara ge ekonomiskt stöd, utan också bidra praktiskt genom att se till att hjälpen når fram. Det känns viktigt att agera nu och jag hoppas att fler företag känner samma ansvar, säger Micael Lawson.
Undertecknade avtal i skyddsrum
Insatsen är ett svar på det upprop som kommunstyrelsens ordförande, Peter Eriksson (M), gjorde till näringsidkare i Trollhättan före jul, vilket grundar sig i det samtal man hade med Fastiv i samband med undertecknandet av samarbetsavtalet.
– Vid undertecknandet var de tvungna att sitta i ett skyddsrum och beskrev sin situation som högst besvärlig. Då frågade jag dem om vilket behov som var mest akut. ”El och värme för vintern”, svarade de, berättar Peter Eriksson.
Stödet kommer göra skillnad
Att uppropet hörsammades av flera trollhätteföretag, och att en leverans av generatorer både finansierats och levererats till Ukraina, gör honom väldigt tacksam.
– Det värmer i hjärtat att se företagens engagemang och med vilken snabbhet de har agerat för att kunna hjälpa befolkningen i Fastiv. Det här kommer att göra skillnad för människorna i deras vardag, det är det viktigaste och är oerhört glädjande, säger Peter Eriksson.
Parallellt fortsätter samarbetet med Fastiv med fler insatser.
– Vi jobbar vidare med andra delar, exempelvis planerar vi för ett sommarkollo tillsammans med andra parter och ytterligare kunskapsutbyten inom andra områden kommer också under våren, berättar Peter Eriksson.
Sommarkollon gammal stödinsats
Idén om sommarkollon för tankarna till det mångåriga sommarkollo som bedrevs i Vargön för barn från Belarus, vilka var drabbade av utsläppen från Tjernobylkärnkraftverket. I flera fall uppgavs att ”Tjernobylbarn” upplevde sina livs sista sommar på olika sommarkollon i Sverige.
Årtiondena efter andra världskriget bjöds mängder utbombade tyska barn till sommarkollon eller liknande ideella projekt på jordbruk eller hemma hos familjer. Traditionen att hjälpa krigsbarn är starkt rotad.