Skall den stora valförloraren Socialdemokraterna SPD få diktera en fortsatt anarkistiskt invandringspolitik eller finns det någon lösning där Unionen (CDU och CSU) kan genomdriva den radikala förändring av invandringspolitiken som de faktiskt vann valet med? CDU och CSU har stöd för sin linje även av polisfackets ledare Wendt som under det senaste året gjort starka utspel med krav för en att fungerande gränspolis och brottsbekämpning. Inte minst de åtskilliga överfallsmorden som utförts av islamister och andra invandrare som sedan länge haft utvisningsbeslut, påverkade debatten. Otur för SPD och kanslern Olaf Scholz skedde sådant också dagarna före valet och bidrog därmed extra till deras fall.
I regeringsförhandlingarna är alltså invandringspolitiken den svåra saken att komma överens som. SPD har nämligen inte påverkats v våldsvågen från icke verkställda utvisade kriminella invandrare.
Partierna försöker fortsatt sy ihop ett koalitionsfördrag. De tre generalsekreterarna för CDU, CSU och SPD, Carsten Linnemann (CDU), Martin Huber (CSU) och Matthias Miersch (SPD) meddelade i fredags:
”Förhandlingarna mellan CDU, CSU och SPD avseende att bilda en ny regeringskoalition övergår i nästa runda i Willy-Brandt-Haus”, förklarade partiföreträdarna. De förtroliga samtalen sker omväxlande i CDU:s högkvarter Konrad-Adenauer-Haus, plus socialdemokraternas Willy-Brandt-Haus men också i Landesvertretung des Freistaats Bayerns lokaler.
CDU vill inte ge upp vallöftena om skärpt invandringspolitik
Samtidigt har företrädare för CDU i media gjort utspel om att de omöjligt kan överge vallöftet om massutvisningar och återsändande av asylsökare till första land enligt Dublinkonventionen. Där finns också ett moment att med makt utföra överlämnanden även om annat land motsätter sig. På den punkten var SPD obstinat mot. CDU och CSU har de senaste dagarna genom mediautspel tryckt på ytterligare genom att understryka att politiken måste förändras och de som största parti inte är villiga att backa avseende sin viktigaste valfråga.
Samtidigt förklarade förhandlingsledningen med de tre generalsekreterarna för respektive parti, att de specifika arbetsgrupperna har avslutat sina uppgifter. Under förra veckan genomfördes intensiva och konstruktiva förhandlingar under starkt medvetande av ansvarsfulla uppgiften att förhandla fram en regeringspolitik man kan enas kring. På tyskt vis tackade de artigt alla medarbetare som deltagit i rundorna. Men i media gjorde CDU förnyade utspel med villkoren att en helomvändning är vad som skall ske. Tidigare hade SPD visat sitt missnöje med att man gjorde så under förhandlingarna och avvisat flera av CDU:s och CSU:s krav.

Carsten Linnemann CDU:s partisekreterrare och åtskilliga andra har parallellt med de koalitionssamtalen, via media försökt pressa SPD som inte alls var redo till några avgörande förändringar i invandringspolitiken. SPD uppträdde å sin sida som om det var de som vunnit valet, trots SPD fick sitt sämsta valresultat någonsin den 23 februari när Förbundsdagsvalet genomfördes i Tyskland.
Foto: CDU
Kan ej ännu enas om en hårdare invandringspolitik
Men det finns alltså kvar ett stort problem och det är invandringspolitiken.
Partierna sade dock att de enats om målsättningen att ett lägga fram ett gemensamt koalitionsfördrag som fundament för en stark, handlingskraftig Förbundsregering. De vill alla undvika en minoritetsregering med endast Unionen som då får söka stöd hos AfD passivt utan förhandlingar, man får hoppas att de röstar logiskt i omröstningar utan garantier.
Nu i slutfasen uttrycker regeringsförhandlarna målsättningen om att enas helt på ett retoriskt välslipat vis:
”Målsättningen förblir att bilda en koalition för de stora uppgiften att forma landet – för stabilitet, näringslivsförnyelse och samhällelig sammanhållning. Framför oss ligger ett hårt stycke arbete, men vi går fram vidare med uppgiften ,lösningsorienterat och konstruktivt”.
Återkommande har flera kommentatorer i de största tidningarna och TV-redaktionerna kommenterat det något underhållande beteendet där socialdemokraterna uppträder som om de var starka och vunnit valet trots att det är deras största valnederlag historiskt.

Nya fräscha ansikten tar över i SPD. Josephine Ortleb ny vice talman i Bundestag och Lars Klingbeil.
Foto: SPD
Det går att trixa eller navigera sig fram för CDU
Från höger har Friedrich Merz, CDU:s kanslerkandidat, redan utmålats som att ha svikit alla vallöften om totalförändrad invandringspolitik och massutvisningar. Objektivt sett är det rimligt att regeringsförhandlingar tar tid och att SPD får spela sin teater där de låtsas inför medlemmarna att de är stort viktigt parti som kan klara tuffa förhandlingar, innan de får avgöra om de skall stanna eller lämna koalitionsförhandlingarna.
De går faktiskt för Unionen och Merz att bilda en minoritetsregering och flera viktiga beslut togs av den avgående Förbundsdagen om bland annat gigantisk upplåning av pengar till militär- och järnvägsinvesteringar. På så vis rundade man AfD:s inflytande och har därmed framförhållning ett bra tag.

Ny ordförande/talman i Förbundsdagen är Julia Klöckner CDU. CDU är också noga med att visas sig benägna till förnyelse.
Foto CDU
I bakgrunden av regeringsbildningen finns polisfacket som tydligt markerat att man måste skydda landet folket och staten mot utifrån kommande kriminalitet. Slut med silkesvantarna fordras för att kunna upprätthålla lagen. För ett år sedan under bondeprotesterna och dess avspärrningar av Aurtobahn och blockader av storstadscentran, ansåg polisfacket och Rainer Wendt att det var helt lagligt, därmed kunde protesterna genomföras under flera veckor.

Kommer en ny Förbundsregering att gå polisfacket och dess ordförande Rainer Wendt till mötes?
Foto: PoIG
Polismyndigheternas och dess fackföreningars krav har hörsammats särskilt av CSU-ledaren och ministerpresidenten i Bayern, Markus Söder. Bayern har också särskilt ofta drabbats av mord begångna utav illegala invandrare.

Markus Söder till höger. Foto CSU