Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kongsberg D & A – norsk satellittjänst mot ryssar

Kongsberg Defence & Aerospace har gått in i rymdindustrin som satellitoperatör och kommunikationstjänsteleverantör efter att ha skjutit upp sin första mikrosatellit i omloppsbana. Tidigare har Kongsberg byggt ett 40-tal satelliter åt kunder.

Satelliten som Kongsberg sköt upp härom veckan, kallas ARVAKER 1 N3X. Avfyrningen skedde från Vandenberg Space Force Base i Kalifornien som en del av uppskjutningstjänsten Transporter 13 av SpaceX. Moderbolaget Kongsberg Gruppens aktie finns på Oslo Börs.

Tidigare har Kongsberg Nano Avionics byggt drygt 40 satelliter till olika kunder och deras hårdvara finns dessutom i ytterligare 200 satelliter.

KONGSBERG har varit aktiva inom rymdsegmentet i decennier och levererat avancerad teknik och lösningar, men denna framgångsrika uppskjutning markerar en milstolpe för oss eftersom vi kommer att äga och driva satelliterna för första gången”, sade Eirik Lie, Verkställande Direktör för Kongsberg Defence & Aerospace.

KONGSBERG och dessa olika dotterbolag täcker hela värdekedjan för att erbjuda nästa generations satellittjänster. Allt från att leverera egna mikrosatelliter och markstationer till att utföra marknadsledande databehandling och analys. KONGSBERG är unikt positionerat för att leverera kompletta systemlösningar som kombinerar rymdsegment med marksystemen.

På så vis kan de förbättra dataleverans och minska latens (med begreppet letens avses all fördröjning mellan bildupptagning till visning på skärm). En vital del av KONGSBERGs förmåga är förmågan att montera, integrera och testa satelliter med känsliga och nationellt kontrollerade nyttolaster i sina anläggningar (med nyttolast avses i elektroinikdatasammanhang den del av ett elektroniskt meddelande som är avsedd att läsas av mottagaren).

Microsatelliten är inte så mycket större än några människor i bredd. Foto: Kongsberg

Försvarsmakten behöver övervaka och skydda Norsk ekonomisk zon från ryskt jävelstyg

År 2024 tilldelades KONGSBERG av regeringen i Norge ett kontrakt från den norska försvarsmakten för att tillhandahålla havsövervakningsdata med vars hjälp man kan totalövervaka norsk ekonomisk zon och kontinentalsockel. Som en del av det femåriga kontraktet kommer KONGSBERG att skjuta upp tre satelliter.

All data kommer att användas av den norska försvarsmakten, såväl som andra norska statliga institutioner som är involverade i sjöfartssäkerhet, såsom Kystverket, Fiskeridirektoratet och det norska tullverket.

MP42H-satelliterna är producerade av Kongsberg Nano Avionics och utrustade med Automatic Identification System (AIS) mottagare och detektorsystem, levererade av Kongsberg Discovery. Den inkluderar en navigeringsradardetektor utvecklad av det norska försvarets forskningsinstitutt (FFI). Kongsberg NanoAvionics har tillverkat och skjutit upp 40 satelliter hittills. Satelliterna drivs av Kongsberg Satellite Services (KSAT), som kommer att använda sitt internationella nätverk av nedladdningsstationer för att tillhandahålla övervakningsdata med hög frekvens och låg latens för både den norska regeringen och internationella kunder.

Kartor: Norske Oljedirektoratet m fl

Norges olje- och gas- plus vindkraftsresurser är enorma. Eftersom allting är beläget off shore är det enkelt och ekonomiskt fördelaktigt att utvinna och distribuera från flytande plattformar av olika slag, medan ryska Sibiriens resurser är dyra och svåra att utvinna utan att bygga miljontals mil vägar och bostads- och underhållskomplex i den eviga frostmarken. Det mesta av ryska sibiriska naturresurser är i praktiken helt oåtkomliga och kan inte tillgodoräknas annat än i propagandan. Om Ryssland verkligen kan gå off shore i polarhaven utan tillgång till väst-teknik återstår att se. Däremot satsar de mycket på ökad militär närvaro.

Ryssland har i alla år gjort påtryckningar och dividerat med Norge om delar av Norsk Ekonomisk zon (Gråzonen och Smutthullet på de två övre kartorna) och resurserna på Svalbard. Konfliktämnet är inte någon ny situation. Det finns en norsk radarstation i Vardö på Varangerhalvön (den östligaste norska orten och slutpunkt för E75) som Ryssland är mycket irriterade över.
Nu blir ryska fartyg dessutom övervakade av tre microsatelliter.

De som tvivlar på aggressiv rysk militarisering av polarhaven kan läsa mer här: https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2016/november/ar-ryssland-ett-hot-i-arktis/