Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konstnatten i Falköping i John Bauer-tema

Konstnatten i Falköping hade i år 101 utställareplatser med över 400 utställare sammanlangt. Särskilt sevärd var The Bauer Quartet som spelade ett antal minikonserter med bildspel av John Bauers verk i bakgrunden. Alla bilder och Filmer Tobbe / Göta.

Konstnatten i Falköping. I år var det John Bauer troll och natur-tema som satte prägeln.

Götas utsände reporter Tobbe fick på Konstnatten i Falköping fick under fredag och lördag uppleva en angenäma kvällar med flera intressanta vernissage och en John Bauer-relaterad musikalmusik på Ållebergsgymnasiet. Också event utanför stan besöktes.

Fredagskvällen gav prov på skolbarns produktivitet jämte erfarna och erkända konstnärers dyrare tavlor. Vår Reporter Tobbe köpte också en Gösta Sjöström-skiss åt sig själv.

Falköpingskonstnären Gösta Sjöström (1916 – 2006) var målare, grafiker och skulptör.

Fynda Gösta Sjöströmtavlor på Falbygdens Museum!

Falbygdens museum visar en relativt ny minnesutställning om Gösta Sjöström. Gösta Sjöström (1916 – 2006) var målare, grafiker och skulptör. Sjöströms dotter donerade förra året en stor samling och Falbygdens Museum säljer en mängd mindre verk till besökare.

På Kvarnen såg Tobbe dessutom vad han kallar ”kluddlkonst” och lyssnade till en trubadur som sjöng vanlig amerika-popp med gitarrplonk.

På lördagen betraktades struts-konst på strutsfarmen i Gökhem. Sedan var det AI-producerad nationalistiskt flagg-konst och en slags indian-byster som fångade nyfikenheten hos Sandströms Galleri.

Native Amerikans. Rakubrända skulturer hos P-A Sandström i Falköping.

Rimligt med kritiskt öga över konsten

Generellt var det glädjande att uppleva så mycket av diversifierad naturlig och mänsklig konst, inget sånt kotteri eller överspel eller urartad sexualisering som den akademiska konstskolan såväl som kapitalistiska samlarsektorerna så ofta låtit sig försmutsas av.

Men, vissa konstnärer har verkligen höga priser, har de verkligen lags samma energi och känsla som grundskolebarnen i sitt skapande? Kanske lite väl många konstnärer idag jobbar efter principen att siste rikemannsidioten inte är född och kommer att betala begärt pris?

I vårt reportage visar vi foton och filmer från Konstnattas höjdpunkter längre ner.

Konstnatten del av urgammal traditionell skördefest

Konstnatten är en kvällsdel i Falbygdens mat- och Kultur. Det hela utgör en del av en äldre skördefeststradiotion ”Mekelsmäss”med ursprung i medeltiden, som från år 2000 kompletterades med en stor konst- och kulturkväll, Konstnatta.

Konstnatts- och skördefesthelgen på Falbygden, 27-29 september, räknas faktiskt som en av Sveriges största konstrundor och är en firad folkfest där konstnärer, hantverkare och matproducenter bjuder in till sina ateljéer, verkstäder och tillfälliga utställningsplatser.

I år är det 101 utställareplatser med över 400 utställare och man uppmanades att först bege sig till samlingsutställningen för Konstnattens utställare på Stora torget i Falköping.

Göta började Konstnatten på Centralen

Arrangörerna utlovade en färgstark och händelserik helg med upplevelser utöver det vanliga: ”Både sinnet och magen får gotta sig i överflöd”. Först tittade vår reporter på Centralstationen vad Trafikverket ställt till med. Det var en vanlig avstängning av gångtunnelns ena del, således ingen installation. Men snart besöktes olika utställare och Stora Torget där Kulturhuset Bildkällan finns. Något senare sågs konsert på Ållebergsgymnasiet och Rantens kvarn, Falbygdens museum med flera.

Barn är lika produktiva som de självförhärligande eliterna

Särskilt uppskattades en grupp akvareller som förskolornas elever skapat. Se vår film nedan. Att barns skaparkraft också kan jämställas med de elitistiska högutbildade samhällsfinansierade titanerna känns som en befriande och jämlikhetsfrämjande tanke. Det fanns, också på John Bauer-temat, en slags ministatyetter som elever komponerat ur skogens material. Således ingen plast, gips eller vasst metallskräp man annars vet att konstvärlden så gärna överarbetar.

Filmen visar bland annat utställningar från grundskolans elever och smakprov från The Bauer Quartets framträdande.

Nationalistisk konst skapad med AI

Nu till något som kan vara mycket kontroversiellt utanför Falköping eller liknande städer. Hade det funkat i Göteborg med AI-konst, ja säkert, men nationalistisk konst helt utan trigger- warnings?

Nej!

Förmodligen fick utställaren sålt en del av sina blågula verk. Lokal helhet väckte besökarnas attraktion efter som tranan är en mycket speciell identitetsfaktor och inte endast en turistmagnet i Falköpingsområdet. Priserna på dessa tavlor var också oftast något under tusenlappen, de som gillar blågul konst behövde nog inte känna sig rånade och konstnären hade uppenbart inte den ambitionen.

Den blågula konsten var inte överprissatt – endast 950 kronor för vårt landskapsdjur.

Lampa av strutsägg och smidesfot.

Strutskycklingarna är små konstverk de också.

Det ser ut att vara en Lisa Edman som hänger här?

Kludd på Kvarnen.

The Bauer Quartet minikonsert

Höjdpunkten under fredagskvällen på John Bauer-temat var tre korta minikonserterna med The Bauer Quartet, enligt vår reporter. (Se filmen).

Samma sångsällskap framför under lördagen en familjeföreställning Pojken, Trollen och äventyret och på lördagskvällen en starkt nerkortad version av vuxenmusikalen Esther och Johnn Bauer. Ytterligare några möjligheter att se minikonserterna tillsammans dansare ur Falköpings kulturskola.

Också mathantverket har sin plats

Bakgrunden till den här formen av Mekelsmäss /Mickelsmäss, som är grunden för Konstnatten är att flera av traktens matproducenter också var och är kulturproducenter. Initiativen till uppstarten för 23 år sedan togs av bland annat de många gårdsbutikerna i området som ofta sysslar med både konserter, slöjd, inkvartering och event eller konserter. Man kallar sig kombinationsföretagare. Konstnatten är en marknadsplats för lokal mat och lokal kultur med
inslag av nationella och internationella
kulturinslag och ett viss mått av nationellt mathantverk.

Fri konst som är befriad från PK-ism

Under konstnatten upplevdes hantverk och naturnära material helt utan sopor och skryt, här känner man konstens äkthet och mänskliga sida. Det känns mycket värt när det offentliga och lokalsamhället väljer att framlyfta konst och kultur av friska själar.

Ett vernissagebesök på Konstnatten

Tobbe dök också upp på vernissage hos Sandströms Galleri under lördagen. Där visade ”Indian-Jan” Andersson och skulptören P-A Sandström sitt samarbetsprojekt Native Amerikans. Det har faktiskt ett folkbildande moment, bland annat märker man genast att indian-bystena, eller huvudena, inte alls har särskild likhet med hollywood-schablonerna.

P-A Sandström sysslar med Raku-bränning, det är en slags keramisk arbetsmetod från Japan. Raku innebär att nästan färdigbrända skulpturer ges en tuff efterbränning i sågspån, papper eller halm och får då en helt syrefri upphettning där mineraler då ger bränngodset dess karakteristiska svärta.

Folkbildande konst med många läromoment uppskattas särskilt. Här Native Amerikans som är skapad av experten på fackområdet ursprungsamerikaner, Jan Andersson. Skulpturen är tillverkad genom Rakubränning som är P-A Sandströms specialitet.

Skog, djur, natur. Kanske något troll här och där. Skapat av barn men arrangerat av vuxna.

Trycker AI-konst ner priserna för mycket på gallerierna? Blågula tavlor för runt 500-lappen.

På Kulturhuset Bildkällan visas Lisa Edmans Naturromantik i höst.

En annan älg.

The Bauer Quartet framträdde med John Bauer-målningar på storbild. (Smakprov i vår film).

Öst-ortodox kristen ikon. Ram i lindträ och mycket bladguld som dess tradition bjuder. Konstnären är Robin Johansson, Ikonverkstaden på Kållandsö.

Förskoleelevernas konst överträffar många vuxna, högutbildade elitkonstnärer i Sverige.

Barnens skapande imponerade mest på många. Kanske de naturliga materialen och skogstemat ger mer än plast, gips och ståltråd som vuxeneliten har så svårt att låta bli.

Utställningarna i Kvarnen var inte sevärda i år. Väderkvarnen i sig är dock ett teknikunder.

En bit natur inomhus.

Någon har blivit inspirerad av skogen.

Här finns också världens äldsta hund bevarad, liksom mångtusenåriga konstföremål.