En färsk rapport – det årliga Småföretagarindex – från Småföretagarnas Riksorganisation konstaterar att Lerums kommun ger småföretag goda förutsättningar och hela bygden visar på en positiv utveckling. Flera kommuner i Västsverige presterar bra, men Åmål tar bottenplaceringen.
– Lerum går från plats 108 till 84 i årets småföretagarindex, berättar Småföretagarnas Riksorganisation.
Indexrankningen visar förutsättningarna för små och medelstora företag att verka i landets 290 kommuner. Småföretagarindexet baserar sig på nio olika dimensioner för företagandet, som tillsammans ger en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Lerum ligger bättre till än snittet i sju av dessa. Två dimensioner får för Lerums del betydligt bättre betyg än förra året, nämligen skolsystemet och kommunens näringslivspolitik.
– Att det är skolan och den förda näringspolitiken som får betydligt bättre betyg är väldigt roligt eftersom det är verksamheter som vi rår över och kan påverka själva, sade Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande. Lerum marscherade från plats 108 rakt upp till plats 84 i årets småföretagarindex. Lerum har ett bra rykte avseende skolor.
Det finns heller inga miljonprogramsområden i Lerums kommun, dess karaktär är en trevlig, ombonad hembygd, nära större städer och med rätt så goda kommunikationer. I en annan, något äldre studie från 2022, kan man även konstatera att i Lerums kommun utgörs 98 procent av företagen i näringslivet av små företag med färre än 50 anställda.
Där Lerums kommun har presterat bäst ranking och som drar upp betygen i år, är att de nu skördar frukterna av de trygghetsinsatser som kommunen utfört de senaste åren.
– Jag har sagt det förut, det här är ett maratonlopp som vi jobbar engagerat, uthålligt och långsiktigt med. Den här rapporten visar också att vi är på rätt väg, i riktning mot de politiskt uppsatta målen,
fastslog näringslivschef Fredrik Olsson.
Lerums kommun på plats 13 i regionen – Vårgårda etta
Gemensamt för kommuner längs E20 genom Västra Götaland, är att de brukar betraktas som mycket goda och företagsvänliga kommuner över ett längre tidsperspektiv. Till exempel framhölls länge Götene, men i årets småföretagarindex backar Götene. I hela regionen är Lerum rankad som nummer 13 av 49 kommuner. I Småföretagarnas rankning så är det E20-kommunen Vårgårda som ligger i topp i regionen – som vanligt ligger Åmål sist i Västra Götaland. Vårgårda har ändå haft tur eftersom de har en dålig hemsida och är rätt dåliga på mediaexponering. Tvärtemot Lerum så har också Vårgårda fått kritik i televisionen för dåliga skolresultat.
På riksnivå är det Kungsbacka följt av Varberg som innehar de absoluta topplaceringarna i småföretagarindex.
En del undrar vad de kommunala skillnaderna beror på. Svaret är nästan alltid att trots bra kommunal näringslivspolitik, så kan kommuner i det här indexet halka ner om det konstateras ”dåliga trygghetsinsatser och dålig demografi”. Som ovan nämnts värderas prestationerna avseende skolsystemet och välfärdsåtagande. Men viktigt är också att det finns en hög överlevnadsgrad bland företagen i en kommun och att antal företagande invånare per capita är högt. Faktorerna lokal marknad och kapitalförsörjning däremot kanske inte kommuner kan påverka i första hand.

Både Lerum och Vårgårda har god demografi och uppnår hög nivå beträffande trygghetsinsatser och välfärdsåtagande. Men Vårgårda har sedan flera årtionden en överlägset god kommunal näringslivspolitik och står därför på första platsen i Näringslivsindex från Småföretagarna.

Två nöjda företrädare för Lerums kommun efter att Småföretagarindex 2024 publicerats – Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande och Fredrik Olsson, näringslivschef.
Bilder: Lerums kommun