Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nybyggd högstadieskola Lundby i Göteborg öppnad

Ny fräsch högstadieskola öppnad i Göteborg – total gentrifiering av Hisingen

Efter två års byggtid öppnades nybyggda Lundbyskolan på Hisingen i Göteborg. En investering på en halv miljard kronor skall när allt är klart framöver, giva plats åt 630 elever i en trevlig och arkitektoniskt tilltalande byggnad. Projektet förstärker stadsdelen med kulturskola, grundsärskola och två fullstora sporthallar. Den fina aulan från gamla Lundby gymnasium har bevarats.

Den helt nybyggda Lundbyskolan ligger på Hisingen är en högstadieskola med plats för totalt 630 elever. 600 elever i årskurs 7-9 och 30 elever som går i anpassad grundskola. I skolbyggnaden finns även kulturskolan och idrotts- och föreningsförvaltningen i Lundby stadsdel. Intill skolan finns bevarad den renoverade 1950-talsaulan med plats för 800 åskådare där kulturevenemang och andra sammankomster kan hållas för invånarna i stadsdelen.

Skolan som resurs för föreningslivet i Lundby

Två års byggtid har förlöpt och det är lokalförvaltningen i Göteborgs Stad som varit byggherre för projektet vars investering landade på cirka en halv miljard kronor. Grundskoleförvaltningen som är beställare har fått en modern fräsch skola för årskurs 7-9 med plats för 630 elever samt grundsärskola för 20 elever och kulturskola. Tidigare låg äldre nedslitna skollokaler på samma plats under som under en längre tid inhyste en finskspråkig läroanstallt av slaget högstadie-friskola.

Det lokala föreningslivet kan hyra halltider i de fullstora sporthallar som byggts åt idrotts- och föreningsförvaltningen. en öppen arena som är bemannad mellan klockan 7 och 23 På dagtid är det undervisning och på kvällar och helger blir det konserter, träning, cuper och evenemang.

Med den stadsutveckling som Hisingen genomgår med tiotusentals nya bostäder, blir Lundby ett idrottsnav, förklarar man. Mitt över den stora vägn ligger sedan tidigare en moderniserad simhall och den stora Bravida fotbollsarena och en hockeyanläggning i närheten.

Avsikten är att Lundbyskolan kommer bli en mötesplats för skola, kultur och idrott där elever och ungdomar möts, både i skolan och på fritiden. Man understryker som alltid att eleverna skall erhålla undervisning av hög kvalitet i en spännande lärmiljö och dessutom meningsfull fritid. Noterbart är att man inte sagt något om bibliotek eller specificerat vad man menar med kultur, fokuset ligger närmast uteslutande på idrott som fotboll och hockey i de pressutskick man öst ut under byggtiden.

Konkurrens om elevernas gunst – skolval för att fylla volymerna

I konkurrens på skolmarknaden har de kommunala skolorna ofta fått ta en hård smäll när elever eller deras föräldrar, hellre valt olika profilskolor som de privata aktörerna erbjudit. Det är helt tydligt att den kommunala skolan profilerar sig med nya och ändamålsenliga lokaler för att bättre hävda sig på marknaden mot mer eller mindre oseriösa aktörer som konkurrerar om eleverna. Dit hör också satsningen på fritids- och idrottskomplex integreerat i skolfastigheten och som i fallet Lundby megaarenor mittöver vägen.
Göteborgs Stad kungjorde i Januari 2024: ”Nu står den nybyggda Lundbyskolan klar! Skolan är en 7-9 skola med anpassad grundskola. Om du är intresserad av att söka till Lundbyskolan för hösten 2024 görs detta under önska skola 15 januari – 15 februari 2024”.

Kemisal. Bild PEAB

De väl tilltagna uppehållsutrymmena medger att eleverna inte behöver gå utomhus på rasterna så som det numer är brukligt i skolvärlden. Bild PEAB

Den tidigare byggnaden såg för j_lig ut. Den utgjorde en getto-mässig uppenbarelse.

Bevarad 1950-talskonst i Aulan. Bild Vårt Göteborg

Stora bilden: Lundbyskolan signalerar fräschör, sidan mot Lundbyleden. Bild: Doffice arkitekterna

Gentrifiering – stadens affärsidé

Återvunnen kost från gamla skolan. Den kända konstnärinnan Lisa Larssons (f. 1931) relief ”Cirkus” restaurerades och återmonterades i den upprustade 1950-talsaulan. Bild Vårt Göteborg

Fräscha och trygga skolor och aktivitetscenter och arenor förefaller vara ett viktigt konkurrensmedel i skolvalet där de privata skolkoncernerna förut tömt de kommunala skolorna på elever. Men det är också viktigt för boendemiljö och ett av de bästa sätten att få folk att genast bosätta sig i nybyggda gentrifierade kvarter. Både Göteborgs kommun – med evigt socialdemokratiskt maktinnehav – och det privata kapitalet har trots alla resonemang om att motverka segregering och öka integration av tredje världeninvandrare eller socioekonomiskt svaga grupper, har målmedvetet på ”gentrifiering” och värdeökning på mark och fastigheter. Gamla varv och industriområden på Hisingen ersattes med stora fräscha kvarter med kostsamma bostadsrätter och toppmoderna hyresrätter där a-kasse-levande och fattigpensionärer inte kan bo. Den generella kritiken från vänsterhåll mot denna gentrifieringsprocess har inte påverkat socialdemokraternas bostadspolitik överhuvudtaget. Radikalvänstern klagade redan för 20 år sedan över att t ex ”Gazaremsan” tömdes på små invandrarföretag, man talade lyriskt om små frukthandlare, bilverkstäder, etnorestauranger som företag man gillar inom vänsterkretsar. Men också många kriminella aktörer fördrevs genom gentrifieringen av Hisingen och Lundby, längre från centrala Göteborg.
istället byggdes bostadsrättskvarter med mellanhöga hus och de hyresrätter som tillkom blev med en annan prisnivå än i de nästan slumförvaltade landshövdingehusen i närheten. Hyresrätterna i nybyggen är oftast stora flerrummare och med nutidsstandard, bilparkering och egna tvättmaskiner råder i praktiken marknadshyror. Nu har Hisingen faktiskt förvandlats till Göteborgs mest expansiva och attraktiva stadsdelar. Göteborgs Universitet har betydande del av verksamheten på Lindholmen Science Park och Chalmers Campus Lindholmen. Särnekes Karlatorn (nordens högsta skyskrapa) i närheten manifesterar vad som faktiskt är Göteborgs city i vardande. En  studie från Göteborgs Universitet 2012 identifierade hur omfattande och målmedvetet gentrifieringsprocesserna bedrivs i staden.

Genom gentrifieringsprocceser påverkas befolkningssammansättning, ekonomiska förutsättningar och boendesituation i respektive område, det skapar också värdeökningar på fastigheter och varumärken, samtidigt skapas viss identitet och sammanhållning bland de nya invånarna. I detta ingår att tillvara ta också befintliga värden som riksintressen (t ex sjöfart på älven), kulturmiljöer och industrihistoriskt intressanta lämningar.

Göteborgs kommun bedriver en långsiktig upprensning av staden eftersom dess attraktionskraft var mycket låg under 1900-talets visioner av kombinerat stalinistiskt arbetarklassparadis och ”mini-Nävvjork”. Bild Göteborgs Universitas Kulturgeografiska institution, visar omfattningen av gentrifieringssträvandena.

Bravida Arena tvärs över vägen är viktig för den nybyggda Lundbyskolan. På bilderna skymtar även Lundbybadet. Bakom berget skymtar Karlatronet Bild/film Gotevent