Trafikverket avslöjar med egna filmmaterial och pressinfo avslöjar hur långsamt och ineffektivt de arbetar med att byta den luftburna kontaktledningen mellan Göteborg och Alingsås.
Istället för att bruka specialtåg eller att köra jämte järnvägen så har de stängt av ena spåret på långa sträckor. Maskinen de huvudsakligen använder är en spårgående grävmaskin med lyftarm och ett litet släp.
Specialtåg för byte av el-anläggningen finns dock att använda. Både interna och externa kritiker plus vissa politiker har påpekat att ett arbetståg för byte av el-anläggning hade kunnat brukas med betydligt kortare avstängningsperioder. De pekar på både franska och norska arbetståg.
Det norska skulle kunna vara tillgängligt i närtid, men Trafikverket skulle även unnat köpa ett eget eller relativt lätt funnit en entreprenör med tillgänglig kapacitet under samma planperiod, påpekar kritikerna. I vissa mediauttalanden har Trafikverket också svarat jakande på det. De menar sammantaget dock att den långsammare metoden med grävmaskiner och totalavstängt spår passar bra för den här sträckan.
Specialtågen har också särskilt god arbetshastighet och fodrar mindre manuellt arbete. På Trafikverkets film ser man att det är flera personer inblandade och det går relativt långsamt när en stolpe i taget byts med grävmaskinen. Först därefter kommer ett arbetsfordon och monterar ny högspänningstråd på en sträcka som fått nya stolpar. Då skall man veta att allra först har ett körts en vända där nya fundament grävts ner eller gjutits för varje stolpe. Sedan en vända för att riva den gamla tråden och ta bort de gamla stolparna. Enligt uppgift skall det behövas olika slags monteringar av fundament beroende på varierande jord – eller bergunderlag. Det hävdas att specialtågen klarar de flesta av dessa olika moment på en gång.
Det har också visat sig så här långt att tågtrafiken ändå fungerat på det enda spåret som finns. Dock är det ytterst störningskänsligt och tågen kör i tidskanaler i varje riktning som de skulle kunna missa. En del tåg går också omvägar över Borås och sannolikt som det brukar över Vara-Öxnered-Trollhättan, eller på andra sidan Vänern över Karlstad.
Trafikverket uppger att arbetet är uppdelat i fem etapper och pågår fram till sommaren 2027. Arbetet kräver ett totalt strömlöst och avstängt spår samtidigt som trafiken kan gå på spåret intill. Det går fortsatt att resa under större delen av tiden för upprustningen.
Under vissa etapper konstateras att persontåg inte alls kan köra mellan Stockholm och Göteborg. En intressant lösning i april har VR (tidigare MTRX) som då kör Stockholm – Nässjö och sedan buss till Göteborg. Sådant är inget som Trafikverket eller någon annan talar högt om. Det upptäcker resenärerna när de bokar sina biljetter.
Ytterligare arbeten ger sju helgers totalstopp i trafiken
Trafikverket berättar att all tågtrafik på sträckan Göteborg-Alingsås stängs helt i olika perioder. Det gäller sju helger under våren för ytterligare av underhållsarbeten man vill göra samtidigt. Västra stambanan helgstängs helt mellan Göteborg och Alingsås veckorna 12, 13, 14, 15, 19, 20 och 21 från klockan 22.00 fredag kväll till klockan 14.00 söndag eftermiddag.
”Det kommer fortsatt gå att resa, men restiden kan bli längre. Trafikverket ber alla resenärer att hålla sig uppdaterade på sina resor hos det tågbolag de reser med”.
Tågbolagen, främst SJ och Västtrafik, kommer de helgerna som vanligt vid de nu många fleråriga avstängningarna mixa dels med bussersättning Alingsås-Göteborg men också köra tåg som går långa omvägar runt Vänern och Karlstad eller den hyfsat acceptabla omvägen Herrljunga-Vara- Vänersborg-Öxnered-Trollhättan eller över Småland och sträckan Alvesta-Värnamo- Borås-Bollebygd, den sistnämnda banan med nästan ingen kapacitet vilket vi nämnt ovan att VR kör buss Nässjö-Göteborg.
”Utöver helgerna kommer upplägget med enkelspårsdrift att fortsätta dygnet runt på samma sätt som sedan arbetena startade i januari. Trafikverket genomför i år mer än 1700 jobb på järnvägen över hela landet. Detta samtidigt som fler tåg än någonsin rullar på spåren. Det är ett stort pussel att lägga för att alla arbeten ska kunna genomföras samtidigt som tågtrafiken ska fungera”.
Saknas extra järnvägar i Västergötland
Om det hade funnits en modern extra järnväg Hova-Mariestad-Götene-Lidköping-Grästorp -Upphärad så hade tågen kunnat köras den vägen utan förseningar alls. https://www.goeta.se/bygg-vastergotlands-godsbana-istallet-for-4-sparet/