På Tidaholms Museum hålls nu en minnesvecka18:e-22:e Februari av den för 150 år sedan förhärande olyckan i på Vulcans tändsticksfabrik 1875.
I dag Tisdag den 18:e februari, ringde kyrkklockorna i Tidaholm klockan 06:15 för brandoffren vid Vulcans tändsticksfabrik 1875. Hela veckan 18:e-22:e Februari uppmärksammar Tidaholms kommun och Svenska kyrkan med flera en av Sveriges största industrikatastrofer. De 46 brandoffren vid Vulcan hedras med flera seminarier, minneshögtider och ny utställning på Tidaholms Museum.
Tidaholms Museum förklarar att klockan 06.15 den 18:e Februari var det olycksaliga ögonblick för 150 år sedan då branden bröt ut i tändsticksfabriken Vulcans ask-fyllningssal. 46 arbetare, alla barn eller unga kvinnor, fick sätta livet till.
Därför uppmärksammar 18:e -22:e februari Tidaholms kommun och Svenska kyrkan med flera denna en av Sveriges största industrikatastrofer där branden vid Vulcans tändsticksfabrik 1875 tog 46 unga liv.
Veckan började exakt på årsdagen den 18:e Februari med klockringning från kyrktornet. Avslutningen sker med en minnesgudtjänst den 22:e Februari då den nya minnestavlan för brandoffren avtäckes.
Fruktansvärd olycka med internationell chockvåg
I efterhand är det inte konstigt att olyckan 1875 fick så allvarliga konsekvenser. Den simpla produktionstekniken och det faktum att det var barn som skötte packningen av tändstickorna i askar i kombination med primitiva och obefintliga skyddsrutiner gav att fabriken redan från start var en tidsinställd bomb. Kanske färre hade dött i den explosiva branden om dörrarna gått att öppna utåt istället för inåt.
Olyckan omskakade kraftigt omvärlden då som nu, eftersom det var barn så många barn som dog.
Den ödesdigra branden vid Vulcans tändsticksfabrik är en viktig del av Tidaholms och Europas industrihistoria. Med föreläsningar, en utställning och en minneshögtid vill Tidaholmarna hedra de som omkom, men också framhäva de lärdomar som format arbetsmiljö och säkerhet sedan dess.
– Jag tror att det är viktigt att inte glömma stora händelser som på olika sätt påverkat människor i vår bygd. Vi vet att livet aldrig blev detsamma för dem som förlorade någon i branden. Det känns fint att vid minneshögtiden få nämna de avlidnas namn, var och en som en egen individ, sade Agneta Karlsson, kyrkoherde i Tidaholm.
Minnesdagen inleds med en minneshögtid i kyrkan, följt av avtäckning av en ny minnestavla på kyrkogården med namnen på de omkomna. Tavlan placeras bredvid den tidigare minnesstenen från 1875.
– Det känns viktigt att synliggöra namnen på varje ung kvinna som omkom – de skall inte glömmas. sade Anja Praesto, museiintendent i Tidaholms kommun.
Flera sponsorer bekostade en minnestavla för brandoffren
Minnesveckans inblandade parter nämner även sin tacksamhet till de som sponsrat minnestavlan och de olika arrangemangen. Sponsorerna uppges vara Tidaholms Sparbank, Swedish Match, Allt i bygge, Dometic, PA-system, LO-västsverige, Gyllensvan, Sigurd Larsson, JK bygg, ALJ muskelenergi, Lidens blommor, Carlsson&Söner och IPAB.


Så såg arbetsplatserna ut där den explosionsartade branden skedde. Någon slags förbättring med ventilation för rökgaser kom efter återuppbyggnaden, men de syns att det fortfarande är barn som packade tändsticksaskarna. Alla foton: Tidaholms Museum.
Intresseväckande programpunkter under minnesveckan Tidaholms Museum välkomnar
Tisdag 18 februari, årsdagen för branden Föreläsning – ”Vi lär oss för lite av historien”
Tid och plats: Klockan 18 i Villan, Tidaholm. Ett föredrag om arbetsmiljö inom industrin igår och idag. Ordföranden för LO Västsverige, Christine Marttila talar. Det här skulle man gärna lyssna på. vi undrar om det filmas?
Onsdag 19 februariFöreläsning – ”Hur Tidaholmsbranden förändrade brandskyddet”
Tid och plats: Klockan 18 i Tidaholms museum, Tidaholm med Stefan Särdqvist, brandingenjör och brandhistoriker vid MSB. Säkert kommer många att undra om myndigheten hinner med den snabba utvecklingen av västagsisdustriella verksamheter. Precis som på 1800-talet går utvecklingen ibland mycket snabbt när vissa sektorer expanderar.
Torsdag 20 februari- föreläsningar om personerna som dog. Klockan 19.45 i Villan, Tidaholm
Alla de 46 som avled i Vulcanbranden var egentligen barnarbetare 11 -26 år, men blott fyra var över 20 år. Vid den tiden kunde vissa över 21 år bli myndiga. Så föreläsningen ”46 levnadsöden” blir nog alltför hemsk och obehaglig för många. Kanske otäcka foton dyker upp? Genealogiska föreningens forskning kring offren med Frank Lejhag och Elisabeth Bergstrand och en helt ny skrift med forskning om individerna presenteras.
Lördagens historiska föredrag kan vara lättast för långväga besökare att bevista
Minneshögtiden på Lördagen föranstaltas i en Gudstjänst med musik under ledning av Tidaholms kyrkoherde Agneta Karlsson och Mässingssextetten ur Vulcans musikkår medverkar. Korta tal av Bengt-Åke Öhgren, präst. Nino Mick, författare, Agneta von Essen-Hedengren (släkt till Vulcans grundare), von Essens Släktförening, Runo Johansson, kommunalråd.
För långväga besökare blir nog lördagen den innehållsrikaste, som alltså är den sista dagen i minnesveckan. Lördagen den 22:e inleds evenemangen klockan 14 i Tidaholms Kyrka. Därefter klockan 15.10 sker en avtäckning, berättar de, av minnestavlan och kransnedläggning, kommunalråd Runo Johansson, samt smeden Claes Magnusson. Klockan 15.30 Fika och presentation av utställningen ”Brand” i Kyrkanshus.
Så Klockan 15.45 sker ett anförande av förbundsordförande IF Metall Marie Nilsson
”Kvinnor och barn vid svenska fabriker under den tidiga industrialismen”,
samt ett anförande om Sveriges första arbetsmiljölag. I samband med detta hålls också det avslutande föredraget Anna Larsdotter är frilansjournalist, författare och kvinnoforskare. Hon har bland anat skrivit B-uppsatsen ”Den katastrofala branden på Vulcan” (Lunds universitet, 2022). Ur hennes bok ”Fabriksflickorna” läses utdrag ur. Anna Larsdotter beskriver i anförandet hur det för kvinnor och barn i industrin på den tiden, hur de utgjorde en stor del av arbetskraften på tändsticksfabriker, men också i spinnerier, väverier och tobaksfabriker. Det blir mycket som rör just Vulcan och hon kommer vidare tala om utredningarna som gjordes efter branden.
De historiskt intresserade bör helt klart överväga en tur till Tidaholm och minnesveckan för Vulcanbranden 1875.
