Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trollhättan inleder samarbete med Fastiv i Ukraina

Hela Europa har skänkt materiel till räddningstjänst i Ukraina. Bilden visar fordon som skänkts från Hamburg och från SÄRF. Men räddningstjänsten är också utsatt för illegala krigshandlingar. Det är omvittnat hur särskilda raketanfall riktats mot brandmän och ambulanser under arbete för att rädda människor ur bombade hus.


Fredspräglade länder kan lära av krigsområden samtidigt som de ger hjälp. Trollhättans Stad inleder samarbete med den ukrainska staden Fastiv som ligger drygt 60 kilometer sydväst om huvudstaden Kiew. Peter Eriksson (M), kommunstyrelseordförande i Trollhättan sammanfattade intentionerna:

– Vi beslutade att teckna samarbetsavtal med kommunen Fastiv i Ukraina. Vi skulle exempelvis kunna erbjuda kollo-verksamhet för Ukrainska ungdomar och vi får möjlighet att lära oss mer om krishantering, räddningstjänst i krig med mera, berättade han för Göta.

Peter Eriksson ser att krishantering och räddningstjänst i krig kan bli allt viktigare att behärska för kommunerna. Sådana erfarenheter har ukrainarna förvärvat.

Vissa likheter finns mellan Fastiv och Trollhättan. Två Europavägar E40 och E95 möts i Fastivområdet, ytterligare riksvägar, om vi kallar dem så, R04 och R19 sammanstrålar i Fastiv. Som logistiknav är Fastiv klart tyngre än Trollhättan och spelar en avgörande roll i krigsansträngningarna. Trollhättan har också försvarsindustri och växande logistikverksamhet.

Det finns i Fastiv också ett mindre vattenkraftverk, genom staden rinner ån Unava som är uppdämd till en bred reservoar.

Fler andra kommuner inleder samarbete eller har redan påbörjat

MSB har samordnat olika överföringar av hjälpsändningar, som exempel kan nämnas de två fordon som Södra Älvsborgs Räddningsförbund skänkte till Ukraina december 2023, berättade Caroline Olausson, Kommunikationsstrateg på SÄRF.
Sveriges Kommuner och landsting har initierat och stött liknande samarbeten som Trollhättan nu ingår med Fastiv. SKR:s arbete utgår från den svenska förvaltningsmodellen och svenska kommuners och regioners långa historia av lokalt självstyre på pekar de noga.

En effekt av samarbetet är att Ukraina har ökat sin motståndskraft mot den ryska aggressionen och målmedvetet arbetat med den förut omfattande egna korruptionen. Lärandet sker åt båda håll, påpekar SKR.

Konkret handlar mycket om Materiellt krisstöd som IT-utrustning och bilar blivit allt viktigare, då mycket av detta stulits eller förstörs i kriget. Syftet är att ge service till medborgare i avlägsna områden och kommuner som drabbats svårt av kriget. Andra insatser är psykologiskt stöd till anställda på servicekontoren och utbildningar till service för veteraner och deras familjer. Mer än 2,7 miljoner personer bor i de över 150 kommuner som har fått krisstöd från PROSTO, ett projekt som drivs via SKR:s bolag SALAR.

I december 2023 skänkte SÄRF (Södra Älvsborgs Räddningsförbund för Bollebygd Borås Mark Svenljunga Tranemo Ulriceham) via MSB:s försorg två fordon till Ukraina. Foto: SÄRF

Också faror i fred

Forskare som Joakim von Braun har också varnat för ryskt IT-spionage och ryska illegalister verksamma i Sverige, alltså en avancerad spionverksamhet bestående av hårdföra agenter i med falska civila identiteter som också utför olika attentat. Illegalister har exempelvis dömts för mord i London och Berlin. Misstankarna riktas också mot sådana agenter efter förgiftning av dricksvatten till flygbaser i Tyskland. I början av det fullskaliga kriget 2022 satte Ukraina in stor resurser för att stoppa illegalister och terrorister och förrädare som hjälpt angriparen med upplysningar.
Vanligt är att svenskar svepande upprepar exakt samma ord: ”Kriget är inte bara ett krig i Ukraina utan ett krig mot våra europeiska värderingar”. Men det finns alltså desto mer hårda värden som står under direkt hot. Mat och vattenförsörjning, industri, infrastruktur. Liv och egendom.

Avgörande logistiknav i Fastiv – svåra luftangrepp

Fastiv är en logistik- och järnvägsknutpunkt. Från fyra riktningar möts huvudlinjer i Fastiv. Åtskilliga järnvägsverksamheter uppges ha Fastiv som huvudsäte för sina verksamheter inom verkstäder, vagnuthyrare, lager mm. Vital infrastruktur som behöver skyddas mot krigshandlingar. Staden har kontinuerligt utsatts för ryska luftangrepp under kriget.

I Fastiv återfinns kemiindusti, militärindustri ett oljeraffinaderi och produktion av gasindustriell utrustning. Också en omfattande småindustri inom möbeltillverkning, förpackningsmaterial och livsmedelsföretag av skilda slag återfinns i Fastiv. Väldigt mycket som är vitalt för att samhället skall fungera produceras i Fastiv. I Trollhättan och andra svenska industristäder vill man ta del av erfarenheterna från det moderna krigets brutala verklighet.

Europarådet initiativ för etiska standarder och ökat medborgarengagemang i ukrainska kommuner och städer.

Fastiv liksom åtskilliga Ukrainska städer är också delaktig i Europarådets inititiv City council som inriktar sig på att upprätta etiska standarder bland myndigheter och dess relationer med medborgare. Siktet är inställt på att bygga allmänhetens förtroende och öppenhet och insyn i maktutövning och styrelsesätt. Genom ökat förtroende för det lokala styret och politiska företrädare på lokal/kommunal nivå, vill man förmå uppmuntra medborgarna till aktivt deltagande i de samhälleliga beslutsprocesserna.

Demokratiarbetet och det ömsesidiga kompetensutbytet utgör de viktigaste grundstenarna när svenska kommuner samarbetar utomlands, svepande formuleringar om solidaritet och medmänsklighet och kultur brukar i sig inte ensamt vara tillräckligt längre.

Röda Korset bedriver också omfattande humanitär verksamhet i Ukraina.