Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Val till Förbundsdagen 23 Februari – Brutal valkamp med invandringspolitiken som avgörande fråga

Göta har följt den tyska valrörelsen på nära håll i Berlin. Vi har sett gigantiska vänsterdemonstrationer mot CDU och lyssnat till en segerviss Friedrich Merz på partidagarna och samspråkat med CDU:s valarbetare. Dagen innan valet till Förbundsdagen undrar man vilka småpartier som åker ut. Alla vet redan att Merz blir ny Förbundskansler och Tyskland blir västvärldens ledande stat efter att USA fallit ur ramarna fullständigt.

Inför nyvalet till den tyska Förbundsdagen imorgon har alla mätningar har i stort visat samma siffror under flera månader. Unionen (CDU+CSU) runt 30 % SPD runt 15 och Gröna 13- 15. Liberala FDP ohjälpligt under 5% spärrren. AfD konstateras ha gått starkt fram och kammar hem över 20%. Die Linke klarar sig hyfsat bra kanske de får 7% medan deras utmanare BSW tappat allt stöd och hamnar troligen under 5% spärren. För ett år sedan var läger omvänt personkultspartiet BSW skulle då vara en tolvprocentare, men nu är det alltså ombytta roller.

Oavsett kommer det verkliga utfallet ge att CDU vinner och Friedrich Merz blir ny Förbundskansler. Men det blir inte som CDU önskat, att få tillräckligt regeringsunderlag räcker nog inte ens SPD till en koalition. Antingen blir det till att bilda en minoritetsregering eller faktiskt ta in de Gröna.

Unionen alltså syskonpartierna CDU och CSU i Bayern övertygar de stora grupperna i samhället. Medelklassen, bönderna, industriledarna , de kristna kyrkorna. ”Tyskland är ett kristet land” har man betonat ofta. Friedrich Merz är 69 år och sår gärnamd armarna i kors när han talar. Han är katolik och far till flera döttrar och faktiskt anti-HBTQ. Några är dock skeptiska eftersom han jobbade åt Blackrock tiden efter att han misslyckades bli ledare istället för Angela Merkel. Men 20 år senare är det han som är CDU:s kanslerkandidat.

Efter att USA och dess nye ”Führer” Donald Trump i praktiken ställt sig på Rysslands sida i Ukrainakriget måste ett annat land ta på sig västvärldens ledartröja. Inför den uppgiften har också Friedrich Merz och CDU visat sig redo för, men Olaf Scholz och stora delar av SPD känner sig obekväma inför det. SPD och framför allt Scholz är försiktiga inför önskemål från Ukraina om långdistansvapen. Försvarsministern Boris Pistorius kördes över av Scholz, Men Firedrich Merz samt de Grönas ledare säger rakt ut att de vill ge tillgång till det. Många i SPD menar att de skulle haft den ernergistrålande Pistoriusso kanslerkandidat istället för den slutkörde tråkmånsen Scholz.

Både Merz och Scholz rasistanklagades

Samarbete med AfD avvisas av alla partier. CDU kommer däremot att lägga förslag som de vet att AfD kan rösta för. I månadsskiftet januari-februari laddades stämningen upp när ett förslag till stenhård skärpning av invandringspolitiken skulle behandlas i Förbundsdagen. I alla större städer skedde mängder vänsterdemonstrationer och dessa riktade sig mot CDU. Particentralen i Berlin och andra städer belägrades närmast. Åter en megademonstration mot CDU genomfördes kvällen innan Partidagen i Berlin 3:e februari då också Göta närvarade.Ett enormt säkerhetspådrag lyckades dock hålla alla demonstranter i ordning och bevalkade varje misstänkt rörelse hos Antifaaktivister som syntes . Demonstrationen började vid Hauptbahnhof, drog förbi Bundestag och genom Tiergarten till Grosse sten-rondellen, ner förbi de nordi sakambassaderna och CDU:s partihögkvarter Konrad Andenauerhuset.

Också under Partidagen skedde en rent socialdemokratisk demonstration. Framför entrén till kongresscentret hade SPD skyltat om en byggnad med jättebanderoller textade: ”Det är vi som är mitten”. De ville förmedla till CDU att det är SPD e borde göra upp politik med och inte låta AfD få igenom något genom omröstningar.

Tvärtom som vänstern hoppats så stärktes sammanhållningen internt i CDU, Partidagen ledde till enighet och beslutsamhet. ”Vi är fast beslutsamma om att vinna detta val” sade Friedrich Merz till de därstädes församlade partiföreträdarna.

Socialdemokraterna som agiterade mot CDU:s sätt att söka AfD:s röster i Förbundsdagen trodde de hade vunnit ett moraliskt övertag. Också internt i CDU blev kritiken hård och i den omnämnda omröstningen var det tolv ledamöter som istället röstade med SPD och de andra så förslaget som stöddes av Unionen och AfD föll.

Drygt en vecka före valet blev istället Olaf Scholz rasistanklagad. I Berlins senat (delstatsregeringen) finns en Kultursenator för CDU, denne som är svart afrikan ses i vänsterkretsar som en ”Onkel Tom” alltså ett alibi. Olaf Scholz har vid flera tillfällen sagt ”Varje parti behöver sin egen hovnarr”. Scholz förnekade betydelsetolkningen att det skulle varit rasistiskt. Men han blev knappast trodd.

Slutgiltigt förlorade SPD och de ”woka” invandringspositiva partierna drygt en vecka innan valet. Samtidigt som Münchner Sicherheitskonferenz skedde ett terrorattentat i München av en invandrare som undgått sitt utvisningsbeslut. Dessförinnan i januari hade ett annat terrorattentat inträffat i Aschaffnburg. Och idag – en dag innan valdagen upptas nyheterna om ett gripande av en 18-årig misstänkt terrorist som avsett slå till mot den israeliska ambassaden.

Det kan också nämnas att Förbundsregeringen och inrikesministeriet hade börjat flyga utvisningsflygplan till olika länder, men kritiker menar att de trots allt ändå inte lyckas utvisa brottslingar, flygplanen har haft mest frivilliga återvandrare plus kvinnor och barn som inte bråkade så mycket när de hämtades. SPD framstod som än mer misslyckade i en krissituation där terrorattentat runt om i Tyskland varje gång utförts av personer som skulle utvisats för länge sedan.

Gröna hamrades hårt men står starka

Eftersom de Gröna under november bytte ut de mest Woka personerna nämligen partiledarna Ricarda Lang och Omid Nouripou, så hamnade allt fokus på näringsminister Robert Habeck och utrikesministern Annalena Baerbock som båda är gångbara för borgerligt regeringssamarbete med CDU. Baerbock gjorde också hyfsat bra ifrån sig i mötet med de nya islamistiska ledarna i Syrien, hon gick rakryggad utan slöja eller klädesapassning under det mötet. De inte bara accepterar Tysklands militära upprustningen utan verkar mer pådrivande och det var också något som Scholz blev sur över vid ett tillfälle när de inte vek sig för honom.

För att om möjligt minska de Grönas storlek inför en koalitionsförhandling hamrade CDU och CSU stenhårt mot de Gröna. Dock blev det någon gång för mycket för flera delstatsprofiler i CDU som i långa perioder haft framgångsrika koalitionsregeringar i sina delstater med just de Gröna. Så de bad Markus Söder och CSU att dämpa sig något.

BSW klarar inte mediaskuggan och dess proryska krypande

All den senaste tidens uppmärksamhet på invandringspolitikens möjliga utförmining där stöd söks indirekt av AfD plus de gigantiska motdemonstrationernaverkar ha varit det som räddade die Linke. Klart står att BSW (Bündnis Sarah Wagenknecht) helt hamande i skuggan de senare månaderna. Hennes rysslandsvänliga ”freds”-retorik går uppenbart inte hem. Dessutom har judiska debattörer pekat ut BSW som farligare än AfD eftersom BSW är en en-personskult kring Sarah Wagenknecht med endast 500 medlemmar i hela Tyskland, möjligen kanske drygt 1400 medlemmar finns nu efter valrörelsen. Sarah Wagenknecht som person är också småttt intressant so mden sista starka länken till den gamla SED-regimen i DDR. Som endast 60 år nu var hon för ung att på sin tid ha kunnat gjort något brottsligt under diktaturen, men hon var den lojal och på väg uppåt i hierarkin. det var också därför so mhon under en tid lyckades dra med sig vänsteropinione noch nästan slå utsitt gamla parti die Linke.

AfD:s opinionsframgångar har redan chockat omvärlden.

Vi har tidigare presenterat bakgrund och omständigheter kring AfD:s ena ledare den lesbiska bankiren Alice Weidel. Hon är den som förmodligen bidragit starkast till framgångarna med sin dundertuffa, för att inte säga oanständiga, retorik full av personangrepp och käftsmällar. Alice Weidel bidrar också till ett tak för partiets i opinionen, uppträdandena är för mycket för många tyskar, men hennes extremliberala ekonomiska politik harmonierar inte heller med den tyska sociala marknadsekonomin som främst CDU och CDU betonar utgör fundamentet .

Är AfD uteslutande rysslandslakejer, eller vad tusan är de egentligen? Sveriges Radio ägnade ett långt program om ifall de är högerextrema eller endast högerrradikala, gäster från ÅRhus universitet och Åbo hade olika syn på saken. Mindre intressant var vad AfD verkligen sysslat med och vilka olika karaktärer som drar åt olika håll. En mer intressant fråga att diskutera hade varit om Alice Weidel verkligen främst är högerextrem eller snarare extremliberal kapitalistisk bankir.

Bankirerna håller samman.

Alice Weidels och Elon Musks samröre visar på något av det senare. Världens rikaste man försöker obeslöjat och i stort format blanda sig i det tyska. Elon Musk ser stora möjligheter att påverka genom bankiren Alice Weidel som är AfD:s kanslerkandidat.

Alice Weidel har dock sagt sig garantera HBTQ i Tyskland, detta i motsats till sin övriga anti-woke-profilering. I Alice Weidels yrkesbakgrund ingår topptjänster hos bland annat Goldman-Sachs, Alianz invest och Bank och China. Den som verkligen lyssnar på Alice Weidel märker av att hon är en typisk nationalekonom med resonemang långt från vanligt folks erfarenheter och insikter.

Att Elon Musk ser Alice Weidel som sin kandidat är därför inte alls överraskande. Trots att han fått allt serverat av en vanlig röd-grön delstatsregering i Brandenburg som lät honom uppföra en enorm Tesla -fabrik i en skog utanför Grünheide så känner han ingen tacksamhet till dessa röd-gröna politiker som körde över miljörörelsen och lokalinvånarna som ville värna den skyddsvärda skogen och grundvattentillgången i området. Elon Musk, Donald Trump och den tidigare ambassadören i Berlin Richard Grenell, har alla visat att de vill ha något mer av Tyskland. Något som vanliga kristdemokratiska regeringar visat att de inte kommer att ge Onkel Sam.

Ryska intressen i AfD?

AfD har flera spretiga och radikala element som gjort sig kända genom personliga skandaler och helt egna utspel som partiledningen inte kunnat eller viljat kontrollera med tillräcklig hård hand. Det finns också flera ”Russlands-deutsche” eller ”Spätaussiedler” (tyskar från tidigare Sovjetrepubliker eller andra länder med äkta eller påstådd tysk etnisk bakgrund som nyttjat laglig rätt att flytt till Tyskland från 1991 till nutid) har tagit starka positioner i AfD och har rumsterat om i Förbundsdagen. Särskilt en Eugen Schmidt född Kazakstan 1975 men invandrad i Tyskland först på nolletalet, har gjort sig känd som en av Rysslands främsta vänner i Förbundsdagen. Denne och andra proryska agitatorer i AfD har också dragit på sig stor kritik från partikamrater som yttrat till media i stil med ”de måste lida av Stockholmssyndromet, med deras förhållande till den tidigare ockupationsmakten”. Men det finns också de som nyttjats av Kina (herrr Krah som hade en kinesisk spion som sekreterare) och agenter för USA:s kärnkraftsindustri avslöjades också för några år sedan .

Trumps handelskrig mot Tyskland och EU

Donald Trump sade i ett ett tal att det finns väldigt många tyska personbilar och industriprodukter i USA, men inga amerikanska bilar rullar på Münchens gator. I hans hot om handelskrig mot EU och Tyskland är det tydligt vad som gäller – se politiskt till att gynna [undermåliga] USA-produkter på era marknader om ni vill slippa importtullar i USA.

En sak som man helt klart är intresserade av är att Tyskland skall mer eller mindre tvingar köpa kärnkraftverk av USA. Återigen ser man då hur Alice Weidels retorik om att riva alla vindkraftverk i Tyskland verkar vara ett svar på dessa intentioner.

Något mindre radikalt är Markus Söder i CSU och ministerpresident i Bayern som också vill bygga kärnkraft. Vår bedömning är att efter valet kommer ingen att tala så mycket om kärnkraft mer.

Tysklands energikris bestod inte i brist på l eller gas, endast högre priser till följd av Putins angreppskrig mot Ukraina och Västvärlden. En del företag kan ha för höga kostnader, men någon elbrist finns inte och all rysk gas ersattes redan sensommaren 2022 med leveranser från i huvudsak Norge. Priserna för naturgas hamnade året därpå åter i nivå med förkrigspriserna. Men andra kringkostnader, skatter och oerhörd byråkrati gäller som svåraste bördor. Också att man anser Tyskland i fråga om digitalisering länge legat på efterkälken. Näringslivets problem ligger främst i skatter och byråkrati samt att samhällets digitalisering ligger på efterkälken. Medan Sverige är överdigitaliserat, så är Tyskland och många andra länder snarare underdigitaliserat.